Mi az ózonos fertőtlenítés?

Egy biztonságos, egyedülállóan hatékony fertőtlenítő és légtisztító eljárás, amelynek során az ózon elpusztítja a levegőben és a felületeken lévő baktériumokat, vírusokat, gombákat, atkákat és polleneket, továbbá megszünteti a kellemetlen szagokat.

Hol alkalmazható ez az eljárás?

Zárt helyiségben szinte bárhol. Kifejezetten ajánlott a vegyszeres anyagok helyettesítésére olyan munkahelyeken vagy intézményekben, ahol sok ember tartózkodik egyszerre, ezért magas higiéniai követelményeknek kell megfelelni. Biztonságos sterilizáló hatása miatt kitűnő megoldás egészségügyi, oktatási és szociális intézményekben, az élelmiszeripar és a vendéglátás terén, takarítócégek számára, de háztartások esetén egyaránt. A mezőgazdasági területeken kivételesen hatékony módszer lehet az erős szagok megszüntetésére, a fertőzések visszaszorítására vagy hosszú ideje üresen álló épületek, pincék megtisztítására.

Melyek az ózonos tisztítás előnyei?

Egyszerű, gyors, rendkívül hatékony, vegyszermentes és biztonságos. Mivel az ózonmokelula gáz-halmazállapotú, és kétszer nehezebb, mint a levegő, ezért bejut a makrorepedésekbe és a szövetek szálai közé is. Fertőtlenítő hatékonysága így 600-3000-szer nagyobb, mint a klóré. Nem szennyezi a környezetet, mert az ózon az eljárás után rövid idővel toxikus melléktermék képződése nélkül tiszta oxigénné alakul vissza. Az eljáráshoz nincs szükség a berendezési tárgyak mozgatására, és egyáltalán nem károsítja azokat.

Mi az eljárás menete?

A fertőtlenítésre szánt helyiségben az ózongenerátor az oxigénből ózonmolekulát képez, és a helyiség méretének megfelelő mennyiségben a levegőbe juttatja azt.

Az ózongázban (O3) a háromból az egyik egy rendkívül reakcióképes, instabil oxigénatom, amely hozzátapad más molekulákhoz. Az erőteljes oxidációs reakció révén megszünteti a vírusok fertőzőképességét, a baktériumok sejthártyáját megbontja, és ezáltal elpusztítja őket. A gombaspórákat és- a fertőzést, a szagmolekulákat, az atkákat és polleneket egyaránt oxidálja, vagyis megsemmisíti.

Járműveket is tisztítanak ózonnal?

Gépjárművek, lakókocsik és hajók tisztítására is kiválóan alkalmas az ózonos szagtalanítás és tisztítás. A klímarendszerek használata során a szellőzőrendszerből a kicsapódó pára miatt megtelepedett penész és gombafajták egészségügyi veszélyt jelenthetnek az utazókra. Az elhanyagolt rendszerek gyakran váltanak ki nyári megfázásos és allergiás tüneteket, így ezzel az eljárással biztosítani lehet a járművek maximális lég- és szagtisztaságát is.

Mennyi ideig tart a fertőtlenítés és a szagtalanítás hatása?

Az ózonos kezelés véglegesen megszünteti a szagokat, illetve elpusztítja a szerves és szervetlen szennyeződéseket. Ugyanakkor a tartós hatás érdekében a tisztítás előtt kiemelten ajánlott először megszüntetni a penészedést okozó nedvesség vagy bármely egyéb probléma forrását is.

Milyen gyakran szükséges az eljárást megismételni?

A kezelés gyakorisága minden esetben eltérő lehet, amely a probléma jellegétől, a terület méretétől és az igénybevétel mértékétől egyaránt függ. Amennyiben a szennyeződés nemcsak a felületen jelentkezik, hanem teljesen átjárta az anyagot, mindenképpen érdemes a kezelést megismételni.

Maradhat-e vegyszer vagy kellemetlen szag a helyiségben a kezelés után?

Nem. Az ózonos tisztítás teljesen vegyszermentes. A kellemetlen szagokat véglegesen megszünteti, és tiszta, friss illatot fogunk érezni utána. Ha viszont a penész a nedvesedés miatt újra jelentkezik, akkor először a kiváltó okot kell megszüntetni a tartós hatás elérése érdekében.

Véglegesen megsemmisülnek-e az allergének az ózon hatására?

Igen, a felületeken vagy anyagokban megtapadt és a levegőben száló pollenek, allergének is végleg elpusztulnak, és az ózonnal szemben hosszú távon sem képesek immunitást kifejteni. A kezelés a légúti allergiát leggyakrabban okozó házipor-atka ürülékét is megsemmisíti.

Milyen előkészületekre van szükség az ózonos fertőtlenítés előtt?

Nincs szükség különösebb előkészületre, de az ózon hatást gyakorol a szervezetre, ezért személyek és állatok nem tartózkodhatnak a helyiségben a kezelés alatt. Továbbá a növényeket is el kell távolítani, majd az eljárás után fél órával a helyiséget alaposan ki kell szellőztetni az újbóli használatba vétel előtt.

Szeretnénk figyelmébe ajánlani az ózonos fertőtlenítéssel kapcsolatos visszajelzéseket, hiszen cégünk hatékony működését elsősorban ügyfeleink elégedettsége bizonyítja.