Blog

Minden, amit az ózonos fertőtlenítésről tudni akartál

Minden, amit az ózonos fertőtlenítésről tudni akartál

Az ózont legtöbben az ózonréteg kapcsán ismerjük, amely a sztratoszféra részeként elnyeli a káros ultraibolya-sugarakat, így védi a Föld élővilágát. A három oxigénatomból álló, erősen mérgező hatású gáz közönséges oxigénmolekulára (O2) és egy aktív oxigénatomra bomlik, ami igyekszik oxidálni környezetét.

Gondoltad volna, hogy éppen ennek az oxidáló hatásnak köszönhetjük a világ egyik leghatékonyabb fertőtlenítőszerét?

Az ózonos fertőtlenítés előnyei

Az ózonos fertőtlenítésnek rengeteg előnye van a hagyományos vegyszerekkel szemben.

Hatékony

Az ózon fertőtlenítő hatása ötvenszer erősebb és háromezerszer gyorsabb a klórénál. Baktérium- és vírusölő tulajdonságai mellett a penészgombák és a különböző élősködők (poratka, ágyi poloska) ellen is eredményesen bevethető. Mivel kétszer nehezebb a levegőnél, elterül a padlón, és beszivárog a legkisebb résekbe is, amelyek takarítás során elérhetetlenek.

Vegyszermentes

A hagyományos tisztítószerek erős vegyianyag-tartalma és műanyag kiszerelése jelentős mértékben hozzájárul a környezetszennyezéshez. Az ózonos fertőtlenítés ezzel szemben környezetbarát megoldás, amely vegyszernyomok nélkül tünteti el a kórokozókat.

Biztonságos

Az ózonos eljárás nem hagy hátra semmilyen káros vegyi anyagot. Az oxigénatom leválása rövid időn belül bekövetkezik, és a keletkezett oxigén elkeveredik a légtérben.

Szagtalanít is

Az instabil ózonmolekulából kiváló oxigénatom megköti a lebegő vagy a berendezési tárgyakon heverő mikroorganizmusokat és szagmolekulákat. Az ózonos szagtalanítás megszünteti a helyiségben keringő kellemetlen szagokat, mint például a penész- és a dohányszagot.

Fertőtlenítés ózonnal: a kórokozómentes élettér kulcsa

Az ózont a 19. században kezdték el használni fertőtlenítésre és tisztításra, azóta pedig széles körben elterjedt az ózonos tisztítás gyakorlata.

Az ózonos tisztítás manapság ózongenerátorokkal történik. Ezek a korszerű berendezések a levegőből állítják elő a szükséges ózonkoncentrációt. Az eljárás rendkívül egyszerű: a mobil ózongenerátort elhelyezzük a fertőtleníteni kívánt területen, legyen az lakás, iroda, autó, egészségügyi intézmény, majd a hatóidő figyelembevételével hagyjuk dolgozni a készüléket. A helyiség méreteitől függően ez fél órától néhány óráig húzódhat. Még a helyiség kiürítésére sincs szükség, hiszen a keletkezett ózon nem tesz kárt a berendezési tárgyakban, az élőlényeket viszont óvni kell a mérgező gáz hatásaitól, ezért állatot, növényt ne hagyjunk bent!

Csak a tiszta, friss levegő maradhat!

Az ózongenerátor fertőtlenítés és szagtalanítás terén is kiemelkedő teljesítményt nyújt. A levegőben szétterjedő ózon a legnehezebben elérhető helyekre is eljut a textíliák legmélyebb rétegeitől az ágyneműmatracig, a nehezen hozzáférhető sarkoktól a padlórésekig. Intenzív oxidáló hatása a kórokozók mellett a kellemetlen szagokat sem kíméli: akár penészgombák okozta dohos szagról, akár a romlott ételek utáni bűzről legyen szó, megszünteti a problémát.

Hatékonyságának köszönhetően ma már alkalmazási területei is rendkívül szerteágazóak: a lakás fertőtlenítéstől az iroda fertőtlenítésen át az egészségügyi intézményekig gyakorlatilag bárhol jó szolgálatot tesz az ózonos fertőtlenítés.

Sterilizálni szeretnéd az irodát? Zavaró szagok terjengenek otthonodban? Válaszd az ózonos fertőtlenítési eljárást a káros mikroorganizmusok és a kellemetlen szagok ellen!

Mind ózonos fertőtlenítési szolgáltatásaink részletes leírásánál, mind pedig blogcikkeink témafeldolgozásánál igyekszünk széles spektrumot bejárni, és minél több hasznos és tudományosan bizonyított információt megosztani a környezetbarát ózonos tisztításról. Ha valamire mégsem találja a választ, esetleg bővebb, szakértői tájékoztatásra is szüksége lenne mielőtt igénybe venné szolgáltatásainkat, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén!

Hozzáértő, tapasztalt munkatársaink állnak szíves rendelkezésére minden felmerülő kérdés kapcsán.

Weboldalunk sütiket használ a jobb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztika mérése érdekében.